Myyttejä, kummaa, maailmanlopun tunnelmia

Month: March 2025

Maailmojenloppuja: Moskova, kolmas Rooma

”Kaksi Roomaa on kaatunut, kolmas seisoo yhä, ja neljättä ei tule”, kirjoitti munkki Filofei 1500-luvulla. Tuo kolmas oli Moskova, josta Iivana Julma pyrki tekemään ortodoksisen maailman pääkaupungin. Hän nimesi itsensä lopulta tsaariksi jatkaakseen toisen Rooman – eli Konstantinopolin – perintöä. Moskovan loppu olisi yhtä kuin maailman loppu.

Tämä tulkinta on jäänyt elämään Venäjälle, vaikka tsaarit ovat mennyttä. Sitä saarnattiin kommunistiaikoinakin, ja se yhdistettiin moniin juutalaisvastaisiin salaliittoteorioihin. Sen merkitys on yksinkertainen: venäläisillä on ratkaiseva rooli lopunaikojen koittaessa. Apokalyptinen käsitys Moskovasta kolmantena Roomana on suorassa yhteydessä Putinin hallintoon vaikutusvaltaisen venäläisen ideologin Aleksandr Duginin kautta. Dugin on kirjoittanut vuosikymmeniä Venäjästä, joka on kautta aikain taistellut Antikristusta vastaan – ja jatkaa taistelua. Nykyään Antikristus on maallistunut ja materialistinen Länsi.

Kyseessä on oikeastaan kaksi rinnakkaista ja toistuvaa kaavaa. Toisaalta sama myytti ilmenee aina uudestaan eri muotoisissa yhteiskunnissa. Toisaalta myytti sisältää itsekin ajatuksen toistosta. Se kertoo tietyn kaavan mukaan syntyvistä ja toimivista kaupungeista, jotka määrittävät koko maailman kohtalon eri aikoina.

Kuva: globalsecurity.orgin kautta

Maailmojenloppuja: Halleyn komeetta

Taivaankappaleet ovat aina houkutelleet tekemään ennustuksia maailman loppumisesta. Halleyn komeetta herätti apokalyptista huomiota jo vuosina 989 ja 1531, jolloin sitä tulkittiin kristillisessä kehyksessä.

1900-luvulle tultaessa tieteellinen maailmankuva esitti kuitenkin myös toisenlaisia seurauksia komeetalle. Tähtitieteilijä ja spiritualisti Nicolas Camille Flammarion esitti, että Halleyn komeetta Maan vuonna 1910 ohittaessaan täyttäisi ilmakehän tappavalla kaasulla. Flammarion oli arvostettu tieteen popularisoija, ja hänen viestiään kuunneltiin. Kaasunaamioita ja kaasulta suojaavia pillereitä kaupattiin länsimaissa hyvin tienestein. Kun komeetta ohitti maapallon 18. toukokuuta, Yhdysvaltain suurkaupungeissa rukoiltiin kaduilla. Toiset kylläkin viettivät New Yorkin katoilla ”komeettabileitä”.

Flammarion ei suinkaan ollut ainoa maailmanlopun ennustaja, vaan sama viesti kaikui tapahtuman lähestyessä myös muilta suunnilta. Halleyn komeetan tapaus on eräs esimerkki siitä, kuinka tiede ja uskonto kulkivat 1900-luvun alussa välillä rinta rinnan. Monenlaiset henkisyyden alueet ja ajatukset – kuten elämä kuoleman jälkeen – olivat yhä käypää maaperää tutkimukselle. Samoin tieteellisiä selityksiä omaksuttiin auliisti rajatiedon puolella.

Kuva: The Dublin Penny Journal, 1834 / wikimedia commons

Maailmojenloppuja: Benedictus-paavi ja Antikristus

Jotkin reaktiot maailmanloppuun eivät muutu. 1750-luvulla silloinen paavi Benedictus XIV kuuli jumalaisen näyn saaneelta munkilta, että Antikristus on syntynyt maailmaan kolme vuotta aiemmin. Paavi oli tällöin jo yli 70-vuotias. Niinpä hän huokaisi helpotuksesta ja totesi jättävänsä tämän ongelman seuraajalleen.

Benedictus tunnettiin älykkäänä humoristina, joten kyseessä saattoi olla letkaus, jolla paavi piikitteli maailmanlopun saarnaajaa. Kirkko kävi säännöllisesti kamppailua apokalyptisia käsityksiä vastaan. Tästä huolimatta asenne peilaa monien nykypäivän ihmisten ajatusmaailmaa puhuttaessa toisenlaisista uhkakuvista. Tuhoisasta kehityksestä ollaan tietoisia, mutta konkreettiset vaikutukset kuvitellaan niin kauas tulevaisuuteen, ettei niiden ratkaisu voi olla oma ongelma. Suhtautuvatpa jotkut eksistentialistiseen uhkaan tilannetta keventävällä huumorillakin, kun taas toiset kyseenalaistavat koko tiedon

Benedictus XIV saattoi jättää Antikristuksesta huolehtimisen muille ilman haitallisia seurauksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki uhat ovat yhtä todennäköisiä.

Kuva: Carlo Vandin maalaus

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén